Preventieve effect statines in twijfel getrokken

Een onderzoek onder 65000 gebruikers van statine-medicijnen als Lipitor in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat het middel vaak verkeerd wordt gebruikt en dat de preventieve werking twijfelachtig is. Deze middelen zijn bedoeld als ‘tweedelijns’ voorzorg bij mensen die een keer een hartaanval hebben gehad en proberen een tweede te voorkomen. Het wordt echter vaker als eerste preventiemiddel voorgeschreven waarvoor het eigenlijk niet is bedoeld.

Het onderzoek onder de gebruikers heeft uitgewezen dat gebruikers van statines evenveel risico hebben te sterven dan mensen die een placebo gebruikten – tijdens het onderzoek waren 2800 mensen overleden. Wel daalde het LDL cholestorolniveau bij de gebruikers van statinen.

Verder blijven er alleen maar vragen over. Het zal wel duidelijk zijn dat voor primaire preventie statinen niet per se het uitgelezen middel zijn. Er zijn andere, natuurlijker middelen die bijdragen aan een goede conditie van hart en bloedvaten, zoals omega 3 en CoQ10. Dat laatste product is sowieso aan te raden bij gebruik van statinen.

Advertisements

About joostboers

My passion? Being independent of other people's decisions. I'm horrified with what happens to pensions, or to see that people at relatively are put aside the economy because they simply are too old... at the age of 45+. Do you want to escape this threadmill too? Take action. You can do it.
This entry was posted in Health. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s