Veel 55+-ers hebben uitkering

Volgens het CBS heeft een op de acht 15–64-jarigen een uitkering sociale zekerheid. Hierbij is gekeken naar bijstand, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. In december lag het aantal wat hoger dan gemiddeld in de rest van het jaar en wat uit de verdere statistieken opvalt is dat de verhoudingen constant blijven in de loop van de tweede helft 2008 en heel 2009.

De werkloosheidsuitkeringen stegen in de loop van 2009. Verrassend (of niet?) was dat vooral het aandeel van 55+-ers relatief groot is/was: ruim 22% van hen, meer dan 1 op 5, krijgt een uitkering. Bij jongeren steeg het aandeel met name omdat de werkloosheid toesloeg (last in…).

Speculatie voor de oorzaak van het grotere aantal 55+-ers: wellicht een groter aandeel arbeidsongeschikt door eerdere carrière en uit ervaring komen ze moeilijker weer aan het werk. Hoe zal dat gaan bij het stijgen van de pensioenleeftijd? Het zal een open vraag blijven.

Interessant is wel dat zowel in 2009 als 2010 overheid en gezondheidszorg als ‘grote’ groeiers voor het aantal banen gelden. Zakelijke dienstverlening, industrie en communicatie gelden als dalers.

Advertisements

About joostboers

My passion? Being independent of other people's decisions. I'm horrified with what happens to pensions, or to see that people at relatively are put aside the economy because they simply are too old... at the age of 45+. Do you want to escape this threadmill too? Take action. You can do it.
This entry was posted in Economy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s