Aan afwisselende voeding heb je niet genoeg. Echt niet.

Fruit Store

Image by Jarod Carruthers via Flickr

Apologies English readers, a Dutch post this time.

We horen vaak van mensen dat ze voedingssuppletie onzin vinden. ‘We eten al afwisselend en krijgen daarbij genoeg en gezonde stoffen naar binnen’. Dat blijkt dus niet te kloppen. Onderzoek wijst uit, dat de eigen adviezen van het Voedingscentrum tekortschieten en waar veel mensensen denken voldoende vitaminen en micronutriënten (als sporenelementen en mineralen) naar zich toe te trekken, dit niet het geval is. Belangrijke elementen als ijzer, foliumzuur en selenium bijvoorbeeld zijn in de voedingsadviezen ondervertegenwoordigd. Dergelijke tekorten worden ook door onderzoek van het orthomoleculair instituut aangegeven. In een erg toegankelijk artikel in Sport + Fitness schrijft Janine Moeken over de teruggang van voedingsstoffen in groenten en fruit. Om aan dezelfde voedingsstoffen te komen als verschillende jaren terug, zul je veel meer moeten eten. Geen twee, maar twintig bananen bijvoorbeeld. Als je dat allemaal letterlijk neemt, kun je fysiek niet meer de groenten en fruit eten, het is gewoon te veel in volume. En dan te bedenken dat de ADH, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, vaak is gebaseerd op het lichaam in rust. Kortom: als je een beetje actief bent en zeker als je sport, dan moet je gewoon aanvullen. Niet in hoeveelheid, maar de juiste stoffen. Zelfs sportmensen staan daar veel te weinig bij stil. Bij ziekenhuisopnamen blijkt 40% van de mensen een groot tekort aan voedingsstoffen in het lichaam te hebben, uit onderzoek van sporters loopt dit op naar zo’n 98%. De enige manier om dat aan te tonen is bloedonderzoek. Veel mensen die hard roepen dat ze dat niet nodig hebben, zullen dit denk ik nooit echt gedaan hebben. In ieder geval niet in mijn ervaring.

Ik hoor vaak dat als je met mensen praat over supplementen: is dat niet gevaarlijk, (veel) supplementen gebruiken? Het antwoord is gewoonweg nee. Ten eerste hebben we het nodig omdat we vaak tekorten hebben en dus juist aanvulling nodig is. Ik citeer een artikel van Orthokennis. Uit onderzoek in de VS blijkt dat er geen mensen zijn overleden aan een ‘overdosis’ aan supplementen. Wel vallen er veel doden als gevolg van medicijngebruik. Niet alleen zware medicijnen, maar ook bijvoorbeeld aspirine of pijnstillers. Daarom is de verkoop van bijvoorbeeld NSAIDs in Nederland bijvoorbeeld beperkt.

Het enige waar je bij supplementen wel op moet letten is de kwaliteit. Want die verschilt enrom en een leek die op de etiketten kijkt kan dat vaak niet beoordelen. Vaak is het eigenlijk dat je waar naar je geld krijgt. Het is dus verstandig je goed te informeren. Maar zeker om je in de materie te verdiepen. Je er is namelijk maar een persoon die er baat bij heeft goed voor zichzelf (in het opzicht van voeding dan) te zorgen. Heb je daar zelf wel eens bij stilgestaan?

 

About joostboers

My passion? Being independent of other people's decisions. I'm horrified with what happens to pensions, or to see that people at relatively are put aside the economy because they simply are too old... at the age of 45+. Do you want to escape this threadmill too? Take action. You can do it.
This entry was posted in Health, medicijnen, Research, vitamines and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Aan afwisselende voeding heb je niet genoeg. Echt niet.

 1. wat een onzin…ik eet al jaren redelijk slecht en zonder supplementen en heb recent een bloedonderzoek gehad. Slechts gebrek aan zonlicht werd geconstateerd…alle andere vitaminen voldoende aanwezig….

 2. joostboers says:

  Dat is goed om te horen dat u ondanks uw eigen aangegeven slechte voeding een goed bloedbeeld heeft. Ik heb hier een aantal onderzoeken aangehaald die erop wijzen dat de algemene voedingsadviezen tekortschieten en dat over het algemeen mensen voedingsstoffen tekort komen. Daarnaast weet ik niet welk doel uw bloedonderzoek heeft gehad en wat ze hebben gemeten. En het zegt niet wat de basis van ‘voldoende’ is. In Nederland is de technische basis van ‘voldoende’ niet ‘optimaal’. Het feit dat u gebrek aan zonlicht is gezegd, betekent dat u in ieder geval vitamine D tekort komt en de wettelijk toegelaten hoeveelheid vitamine D in suppletie in Nederland is ver van voldoende, laat staan dat het optimaal is.

 3. er zijn zelden mensen in Noord Europa te vinden met voldoende vitamine D (gewoonweg vanwege gebrek aan zon). En toch zijn we door de eeuwen heen een van de gezondste volkeren op deze planeet. Vitaminen zijn wat dat betreft in mijn ogen/beleving ernstig overrated. Ik heb jaren(!!) geen fruit gegeten en ben er ook nog steeds…. Volgens mij kunnen we ons beter richten op het eten van producten die dichter bij de natuur staan dan die stomme supplementen!

 4. joostboers says:

  Het is voor mij duidelijk dat u de wetenschappelijke informatie niet gelooft. Onze eigen ervaring en door (sport)medische onderzoeken van gewone mensen en atleten/sporters ondersteunen uw ervaring niet. We verschillen op dit punt dus van mening. Mocht u daar behoefte aan hebben kunnen we dit offline verder toelichten.

 5. en omdat het wetenschap is, is het juist? Ik kan me wetenschappelijke informatie herinneren waarin de aarde plat was. Er is zoveel wat wetenschappelijk nog onbekend is, ook over het menselijk lichaam. Homeopathie is wetenschappelijk ook grote onzin, en toch zijn er zat mensen die er baat bij hebben. Dus tja…wat is de waarde van wetenschappelijke informatie?
  Er is maar moeilijk aan te tonen dat het ook echt een causaal verband is tussen vitamineinname en gezondheid. Er zijn extreem veel factoren die daarbij buiten beschouwing worden gehouden. En zolang wetenschappelijke informatie over de rol van vitaminen elkaar nog dagelijks tegenspreekt ga ik nog even op mijn eigen gevoel af. Want dat werkte in het stenen tijdperk toch ook prima…

 6. joostboers says:

  Mee eens. Iedereen moet uiteindelijk zijn eigen weg vinden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s